JIJ voor mij

"Ik dacht aan het begin niet veel overeen te hebben met de andere meiden, maar na verloop van tijd bleek ik juist heel veel overeenkomsten (situatie, gedrag, opvattingen) met iedereen in de groep te hebben. En omdat we die overeenkomsten hadden, voelde ik me sneller gehoord en begrepen."

Een groepsdeelnemer

Vrijwilligers

-Nina Loefs-

Nina Loefs werkt als ervaringsprofessional bij PsyQ en als ervaringsdeskundig vrijwilliger (groepsbegeleider) bij Stichting JIJ. Ze vertelt meer over zichzelf en haar onzichtbare eetstoornis op de site van Lindanieuws en in deze podcast van PsyQ. Meer informatie ove r onzichtbare eetstoornissen vind je ook op deze site van PsyQ.


-Randa Elabeidi-

"Vanaf mijn puberteit kreeg ik te kampen met behoorlijk wat moeilijkheden in mijn leven. Ik had een zeer negatief en laag zelfbeeld, hierdoor voelde ik mij erg eenzaam. Dit heeft te maken met de manier waarop ik ben opgevoed.

Mijn ouders zijn beiden van Arabische afkomst. Ze gingen al snel gescheiden en beiden waren ze lang depressief. Ook heeft het opgroeien tussen twee culturen voor mij voor een enorme identiteitscrisis gezorgd. Daarnaast ben ik erg streng opgevoed. Ik mocht weinig, deed veel in het huishouden en droeg de zorg voor mijn drie broertjes. Ik ben dus eigenlijk niet echt kind geweest, maar droeg al heel snel veel verantwoordelijkheid. Dit zorgde ervoor dat ik in mijn puberteit in een flinke depressie raakte.

En zo kwamen ook de eetproblemen om de hoek kijken.

Dit begon met een 1000 calorieën dieet, maar al snel sloeg dit om in anorexia, wat vervolgens weer doorsloeg in boulimia. Los van dat ik al midden in een moeilijke periode zat, hebben de eetproblemen het nog moeilijker voor mij gemaakt. Ik stond op met de gedachte aan eten en ging ermee naar bed. Ik was alleen nog maar met afvallen en eten bezig. Dit vermoeide mij enorm en ik had niemand om erover te praten. Ik kon thuis nooit terecht met mijn problemen en naar een psycholoog mocht ik niet van mijn moeder. De huisarts had al vele malen laten weten dat ik hulp nodig had, maar mijn moeder wilde daar niet aan. Zij wist overigens niets van mijn eetproblemen af. Zelfs niet toen ik zo afgevallen was.

Gelukkig ben ik krachtig genoeg geweest deze problematiek te overwinnen samen met de huisarts en een diëtiste. Dit buiten mijn moeder om. Zelf heb ik twee weken geleden de stap gezet om een coachpraktijk (B-Incharge) te openen waarin ik vrouwen wil begeleiden naar een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Ik bewonder hun inzet enorm om zoveel mogelijk mensen met eetproblematiek te helpen. Nu doe ik sinds kort vrijwilligerswerk bij Stichting JIJ."

 -Marije-

"Toen ik voor het eerst het JIJ-huis binnen liep, toen nog aan de Jaffa straat, was ik onwijs zenuwachtig. Je weet gewoon niet zo goed wat je moet verwachten als je voor het eerst komt. “Hoi, ik ben Marije en ik heb een eetprobleem.”  Ik zag een soort AA-meeting voor me. Tegelijkertijd kon ik me helemaal niet voorstellen dat ik echt mensen zou aantreffen met hetzelfde probleem als ik. Ik dacht dat ik de enige was.

Stichting JIJ werkt met zelfhulpgroepen. Een soort groepstherapie zonder dat het de naam therapie mag hebben. Voor mij werkte het in ieder geval heel therapeutisch. Ik kwam in een leuke groep terecht met (tegen mijn verwachting in) heel normale mensen. Normale mensen met een eetprobleem. Drie ervaringsdeskundigen leidden de bijeenkomsten zonder ons het gevoel te geven dat ze ‘beter’ waren. Het waren vrouwen die hun eetprobleem al hadden overwonnen en die het ons gunden om dit ook te bereiken. Er werd gepraat over dingen waar ik al jaren mee liep maar waar ik nog nooit met iemand over had gesproken. Waar ik vandaan kom gaan alle problemen namelijk in de spreekwoordelijke doofpot.

Naar bijna iedere bijeenkomst ging ik met een ander gevoel. Je hoort ergens bij waar je eigenlijk helemaal niet bij wilt horen. Aan de ene kant is er een gevoel van opluchting dat er mensen zijn waarbij je je ei kwijt kan, maar aan de andere kant is er ook weerstand omdat je geen hulp nodig wilt hebben. Iedere bijeenkomst is anders en iedere keer leer je vooral veel over jezelf. Niet alleen over je eetprobleem.

Zonder eetprobleem zei ik mijn lidmaatschap uiteindelijk op. Ik denk dat ik nu authentieker ben dan ik ooit ben geweest, omdat ik heb geleerd dat ik eigenlijk best een leuk persoon ben. Sinds kort ben ik vrijwilliger bij de stichting en help ik anderen vanuit mijn eigen ervaringen. Als je zoiets hebt meegemaakt gun je dat niemand. Stichting JIJ heeft voor mij veel veranderd en daar hoop ik nu anderen bij te helpen."

 

-Kelly-

"Hai, ik ben Kelly, 36 jaar jong, Delftenaar, aldaar wonend met man, kattten, 3 mooie kinders en wat vissen. Ik heb een veelbewogen leven achter de rug, waarin ik o.a. ervaring opdeed met een eetprobleem en zelfbeschadiging. Ik kan dat bij Stichting JIJ inzetten voor wat goeds, namelijk om andere te ondersteunen (wat ik erg graag doe). Ik geef groepsbegeleiding en individuele begeleiding. daarnaast doe ik ook werkzaamheden voor de IT en soms vertel ik mijn ervaringsverhaal voor mensen en doe ik de inloop bij het JIJ-huis."

-Bianca van Ardenne-

"Hoi ik ben Bianca en werk sinds juli 2015 bij Stichting JIJ. Bij Stichting JIJ doe ik de cliëntenadministratie en administratieve ondersteuning voor de coördinator IAS. Ik werk op kantoor Oudedijk op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend." 

-Eric van Amerongen- 

"Mijn vrouw heeft een eetstoornis gehad. Daarnaast heb ik door en in mijn privé situatie veel contact met mensen die een eetstoornis hebben of hebben gehad. De opgedane ervaring wil ik graag delen en inzetten om de wereld een eetstoornisvrije te maken. Bij Stichting JIJ mag ik mij met name inzetten voor naasten. Waar nodig ondersteun ik bij zaken rondom ziektenkostenverzekeringen (dekking/vergoedingen), welke mogelijkheden er zijn op het gebied van hulpverlening en breng mede de sociale hulp in kaart. "

- Janette Schellingerhout- 

"Mijn naam is Janette, 50 jaar, en ik ben achter de schermen van  Stichting JIJ bezig met allerlei klusjes op gebied van IAS waaronder het beheren van de website. Ik werk 1 middag per week op zolder in het JIJ-huis en verder werk ik thuis. Ik woon in Schiedam, doe naast Stichting JIJ ook nog vrijwilligerswerk voor GroenLinks Schiedam. Verder studeer ik psychologie aan de OU - in een zodanig tempo dat ik nog vele jaren te gaan heb voor mijn bachelor."

 

- Zuzanne du Preez- 

"Hoi, mijn naam is Zuzanne, nee dat is geen spelfout. Mijn naam is denk ik toch iets wat heel goed bij mij past. Ik ben niet zo van de hoofdstrooming. Ik doe graag mijn eigen ding, terwijl ik toch met twee benen in de wereld sta. Niet vreemd, gewoon een beetje anders dan anders.

Ik ben 25 jaar geleden geboren in Pretoria, Zuid-Afrika en ik woon nu al 18 jaar in Nederland. Ik ben een dromer, een denker, een schrijver, een kat uit de boom kijker (maar alleen als het mag). Ik vind mensen en verhalen interessant en ergens diep van binnen ben ik een meisje dat geloofd dat alles goed komt. Ook als het niet goed komt, geloof ik dat het toch goed komt. Ik spreek uit eigen ervaring. Gedurende mijn 10 jaar durende eetstoornis was ik er altijd van overtuigd dat het goed zou komen. Ik had daar alleen iemand anders hulp bij nodig.

Daarom ga ik dan ook in september beginnen met de master Klinische psychologie in Leiden. Ik wil voor anderen zijn wat iemand ooit voor mij was. Vrijwilliger worden bij Stichting-Jij was voor mij daarom een logische stap. Ik wil er graag zijn voor anderen, een luisterend oor bieden, en dan hoop ik dat mijn ervaring delen, of gewoon mezelf zijn, iemand kan helpen verder te komen op de weg die bewandeld word. Ik zie de wereld en haar bewoners graag heel en ik zal doen wat ik kan om daaraan mee te helpen."

-Sophie van Schaijk- 

"Mijn naam is Sophie van Schaijk, ik ben 24 jaar en ik woon in Tilburg. Ik studeer sociaal pedagogische hulpverlening. Ik kom komend schooljaar stage lopen bij Stichting JIJ; ik heb er erg veel zin in! Ik ga (onder andere) de inloop doen, de vervolggroep, het plannen en organiseren van activiteiten en de locatie JIJ-huis-mail bijhouden.
Verder houd ik van fotograferen, muziek, buiten zijn, lezen, dansen, naar de bioscoop gaan en terrasjes pakken.

Ik hoop jullie snel te zien in het JIJ-huis!
"

-Shennike- 

"Mijn naam is Shennike, voor het gemak Shen. Momenteel ben ik bezig met de opleiding Beleidsmanagement Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en hierdoor kwam ik bij Stichting JIJ terecht. De stichting sprak me aan en na het kennismakingsgesprek besloot ik aan de gang te gaan.

Zelf heb ik geen eetstoornis maar graag draag ik mijn steentje bij voor zo'n mooie stichting. Ik zet me in voor de beleidszaken. In mijn vrije tijd ga ik het liefst rondreizen. Er zijn nog zoveel mooie landen en plaatsen die ik wil ontdekken. Ik ben ervoor om alles uit het leven te halen!

 

-Angela Kranendonk- 

"Mijn naam is Angela Kranendonk. Ik ben sinds 2015 afgestudeerd als diëtiste. Ik wil mij graag gaan specialiseren op het gebied van eetproblematieken. Ik ben dan ook erg blij dat ik mijn steentje kan bij dragen aan Stichting Jij door mensen die vragen hebben over voeding of zelf ergens tegen aan lopen te helpen en samen een oplossing te zoeken. Daarnaast probeer ik mij te richten op met name een positieve mindset. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te experimenteren met koken, sporten en met vriendinnen op pad te gaan."

-Karien- 

"Mijn naam is Karien. Ik heb Psychologie aan de Universiteit Utrecht gestudeerd. Na afgestudeerd te zijn begon pas de echte reis en vooral zoektocht naar mijzelf. Met veel ervaring, de nodige confrontaties en kennis nu in mijn rugzak, ben ik heel enthousiast om mij in te zetten als vrijwilliger voor Stichting JIJ en onderdeel te mogen zijn van de Stichting. 
Ik heb een brede interesse maar mijn voorkeur gaat vooral uit naar alles wat te maken heeft met muziek, theater, dans en zang en heel belangrijk: humor. Ik hou ervan om in contact te zijn met mensen en te luisteren naar wat ieder beweegt. Iedereen heeft namelijk haar eigen verhaal of haar strijd te voeren in het leven, of alleen al op een dag, ik vind het mooi om te leren en te ontdekken hoe je het leven leert te leven en niet te overleven. De moed om voor jezelf te kiezen en je eigen leven te leiden, omdat je het waard bent!"

-Michiel- 

"Mijn naam is Michiel, ik heb in Rotterdam sociologie gestudeerd en een tijd gewerkt als beleidsonderzoeker. Daarna ben ik verder gaan kijken en heb nog even als leraar op een basisschool gewerkt. Momenteel ben ik zoekende en vindt communicatie, websites en PR zeer interessant. Ik wil me ook meer onder de mensen begeven en een bijdrage leveren aan mijn medemensen. Daarom heb ik mij aangemeld bij stichting JIJ als vrijwilliger. Ik ga meehelpen met de communicatie, zowel wat betreft website, als andere communicatie kanalen. Ik ben verder zeer breed geïnteresseerd, ben bassist, kok, computer nerd, vader, website bouwer, fotograaf, enzovoort. Ik vind het fijn om mensen duidelijk te informeren en te enthousiasmeren."

 

Nieuws

Voorlichtingbijeenkomst naasten 23 januari 2018

Naasten

Ook in 2018 zijn er weer voorlichtingsbijeenkomsten voor naasten van mensen met eetproblematiek. De eerste bijeenkomst is op 23 januari van 19.30 tot ongeveer 21.00.

 
Onze voorlichtingsavonden voor naasten worden georganiseerd in ons informatie- en adviespunt in Rotterdam-Kralingen. Tijdens die bijeenkomsten is er alle ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van eigen ervaringen. De invulling van de bijeenkomsten wordt afgestemd met de aanwezige naasten. Er zijn ervaringsdeskundigen (mensen die zelf van een eetstoornis zijn hersteld, maar ook iemand die hiermee als naaste mee heeft leren omgaan) aanwezig. Zij geven tips, adviezen en informatie. De voorlichtingsbijeenkomsten zijn gratis bij te wonen.

Aanmelding van tevoren is noodzakelijk via info@stichting-jij.nl onder vermelding van 'voorlichtingsbijeenkomst'.

 

Lees verder

Onderzoek naar anorexia nervosa

detail

De INSTANT studie (AMC Amsterdam) onderzoekt de rol van de darmflora, het zogenaamde intestinale microbioom, op de eetlust en stofwisseling bij vrouwen die lijden aan de eetstoornis anorexia nervosa.

Lees verder
Steun Stichting JIJ Word ook donateur, klik hier >