Ons team

Stichting JIJ is in korte tijd uitgegroeid tot een organisatie waar meer dan 50 vrijwilligers, waaronder 40 ervaringsdeskundigen, zich voor inzetten. Hier zijn we ongelooflijk trots op! Een aantal vrijwilligers heeft, dikwijls naast hun eigen ervaring met een eetprobleem, ook de nodige kennis en expertise op het vlak van coaching en gezondheid. Om de continuïteit en kwaliteit van het JIJ-huis te kunnen waarborgen zijn een aantal coördinatoren aangesteld. Een overzicht van onze coördinatoren en vrijwilligers vind je hier:

 

Direkteur Stichting JIJ : Saskia Lagerwaard

 


Eric van Amerongen vrijwilliger

Mijn vrouw heeft een eetstoornis gehad. Daarnaast heb ik door en in mijn privé situatie veel
contact met mensen die een eetstoornis hebben of hebben gehad. De opgedane ervaring wil ik
graag delen en inzetten om de wereld een eetstoornisvrije te maken. Bij Stichting JIJ mag ik
mij met name inzetten voor naasten. Waar nodig ondersteun ik bij zaken rondom
ziektekosten verzekeringen (dekking/vergoedingen), welke mogelijkheden er zijn op het
gebied van hulpverlening en breng mede de sociale hulp in kaart

Eric van Amerongen vrijwilliger


Direkteur Stichting JIJ : Saskia Lagerwaard

Stap voor stap.. Nooit blij zijn met jezelf, stilstaan in je ontwikkeling, niet echt kunnen genieten van het leven, boze, onredelijke buien hebben, jezelf (bijna) elke dag lelijk vinden, verdrietig zijn, jezelf elke dag kleineren, niet zien dat je veel kan en over talenten beschikt, omdat je ze niet ziet of jezelf niet waardevol genoeg vindt om ze in te zetten, etc. Dit zijn zo maar wat termen die me te binnen schieten en waar je mee te maken hebt als je een eetstoornis hebt. Ik heb het zelf ervaren en zie het terug bij al die mooie mensen die bij Stichting JIJ komen. Zonde! En zeker niet nodig.
Het durven loslaten van je eetgedrag en het terugvinden van jezelf is soms spannend, soms moeilijk, maar ook leerzaam en bijzonder. Je ontwikkelt jezelf en je voelt je uiteindelijk vele malen sterker als persoon in het leven staan dan wanneer je een eetstoornis hebt (hoe gek dat misschien nu ook klinkt).
Ik vind het heel fijn dat ik, samen met alle vrijwilligers van Stichting JIJ, mag bijdragen aan de hulpverlening voor mensen met een eetstoornis en hun naasten. Het is geweldig om te ervaren dat we een aantal jaren geleden met een eerste, kleine stap zijn begonnen en nu met elkaar een waardevolle, krachtige organisatie vormen. Puur door het inzetten, bundelen en ontwikkelen van onze eigen ervaring en met gebruikmaking van ieders talenten.
Ik gun jou, als je op dit moment een eetstoornis hebt, dat je ook de eerste stap gaat zetten om je eetstoornis los te laten, op jouw manier, want dat ben JIJ waard!


Coördinator activiteiten JIJ-huis: Brigitta Breevaart

Een ‘gevecht met eten’ loopt als een rode draad door mijn leven. Zeker 25 jaar heb ik er mee geworsteld en even zo lang gezocht naar de juiste hulp want in mijn jonge jaren waren de termen BED en BN nog onbekend.

Rond mijn veertigste was ik er ‘klaar mee’ en ben ik met mijzelf aan de slag gegaan. Ik besloot om opnieuw te gaan studeren. De studie psychotherapie bracht mij nieuwe inzichten en het besluit mij te gaan richten tot mensen met een eetstoornis.

In 2015 ontmoette ik iemand die, na het horen van mijn verhaal, mij in aanraking bracht met stichting JIJ. Zoveel jaar had ik mensen begeleid en nog nooit had ik van stichting JIJ gehoord. Ik kwam terecht in een warm bad, hoefde niet na te denken om direct als vrijwilliger aan de slag te gaan. Ik ben gestart als inloopbegeleider en kort daarna ben ik ook groepen en mensen persoonlijk gaan begeleiden en 1 maal per week kook ik samen met leden en vrijwilligers een heerlijke maaltijd.

Brigitta kun je bereiken via Brigitta.Breevaart@stichting-jij.nl


Coördinator JIJ-huis: Annemieke Beijn

Even voorstellen, ik ben Annemieke Beijn, 36 jaar, ervaringsdeskundige en diëtiste. Vanaf 19 april heb ik de eer om te starten als algemeen coördinator van het JIJ-huis, hier kijk ik enorm naar uit! Sommige zullen mij misschien kennen omdat ik sinds 2013  vrijwilliger ben bij Stichting-JIJ. Vanaf het eerste moment dat ik met Stichting JIJ in contact kwam heb ik als thuiskomen ervaren. De goede sfeer die goed voelbaar is, het enthousiasme en passie van de vrijwilligers maakte dat ik hier heel graag deel van wilde uit maken. Zo ben ik begonnen als inloopbegeleider van het JIJ-huis en vervolgens begeleider van verschillende groepen.

Voor de buitenwereld leek het nog voor mijn herstel dat ik alles goed voor elkaar had maar van binnen ging het steeds slechter, vooral ook omdat ik nooit iets zei over wat er zich in mij speelde. Ik voelde faalangst en perfectionisme, ik voelde me vaak niet leuk genoeg en wrong me in bochten om het anderen naar de zin te maken.  Totdat het niet meer anders kon en ik wel hulp moest aanvaarden. Ik stelde mezelf vragen als; wie ben ik, wat wil ik en waar word ik gelukkig van? Het voelde als opnieuw beginnen en met veel vallen, opstaan, steun van hulpverleners, familie, vrienden en gelijkgestemden durfde ik het leven weer aan. Ik was er weer en mocht mezelf steeds meer laten zien.

Er was een periode waarin ik nooit had kunnen dromen, moeder te worden van mijn grootste trots Daan en Mats (bijna 3 jaar), getrouwd te zijn met een hele lieve man die me tijdens mijn herstel onvoorwaardelijk heeft gesteund.
Op dit moment ben ik dankbaar en voel ik me een gelukkig mens. Een mens die hoopt anderen het vertrouwen te geven dat genezing mogelijk is. Mijn missie binnen de functie als algemeen coördinator is om iemand voldoende veiligheid en hoop te geven om iedere keer weer een stapje richting genezing te durven zetten. Het is vaak een lange en moeizame weg maar met een steuntje in de rug heeft iedereen zoveel kracht in zich dat er voor iedereen een mooie toekomst ligt. Ik gun iedereen deze stap te zetten.

Ik hoop dat je voelt dat JIJ altijd welkom bent  bij ons in het JIJ-huis!

Heel veel liefs en hopelijk tot snel.


Coördinator Informatie-, advies- en steunpunt: Simone Storm

Ook ik kan me ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen noemen. Voordat ik verder ga met het voorstellen van mezelf, wil ik heel graag zeggen dat ik het onwijs goed vind dat je deze site bezoekt. Het geeft aan dat je op een bepaalde manier op zoek bent naar een vorm van hulp bij het overwinnen van je eetstoornis en dus kiest voor jezelf en je leven.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het waanzinnig moeilijk, zwaar en vaak ook een lange weg is om je eetstoornis aan te pakken en te overwinnen. Maar HET IS MEER DAN DE MOEITE WAARD.

Uiteraard is het belangrijk te weten wie de personen zijn achter Stichting JIJ en daarom stel ik me graag aan je voor. Na mijn HAVO opleiding heb ik de opleiding directiesecretaresse gedaan en vervolgens Management assistent, Middle Management, Nima-A Communicatie, Bouwkunde A en Coaching&Counselling. In 1996 ben ik gaan werken in de projectontwikkelings-/bouwbranche (tot medio 2015). Inmiddels ben ik ontzettend blij dat ik sinds augustus 2015 naast mijn werkzaamheden als vrijwilliger bij Stichting JIJ ook in dienst ben getreden bij JIJ als coördinator Oudedijk en IAS (informative advies en steunpunt). Als vrijwilliger begeleid ik groepen, doe individuele gesprekken en ben actief voor naasten van mensen met een eetstoornis. Ik maak verder graag tijd vrij om leuke dingen te ondernemen, zoals vakanties, stedentrips, motorrijden, gedichten schrijven, koken, toneel spelen, duiken, skaten, strandwandelingen, bioscoop, muziek luisteren, boetseren en met vrienden afspreken.

Ook ik weet veel van eetstoornissen. Ja, zomaar een weekje lijnen, dacht ik, dat werd helaas vervolgens zo’n ruim 11 jaar. Het werd een obsessie en het ging mijn leven beheersen, beinvloeden en uiteindelijk geheel bepalen en het ontnam mijn vrijheid en vreugde. In het begin dacht ik: “niets aan de hand” en later “dat kan ik zelf wel weer op de rit krijgen”.

Na jaren van “tobben” en uiteindelijk gesprekken met een individuele therapeut, kwam ik op een punt dat ik inzag dat het zo verder niet lukte en dat ik “op” was. Mijn lichaam was totaal uitgeput. Op ‘De Dag van de Eetstoornissen’ ben ik naar een bijeenkomst geweest in de bibliotheek in Rotterdam. Ik wilde toch eens luisteren wat zij te zeggen hadden, want had ik wel een probleem?….was het echt zo erg? Ik wilde eigenlijk maar even blijven, maar bij toeval ging ik in het midden van een rij zitten en naast me kwamen mensen. Ik dacht: “nu durf ik niet meer halverwege weg”…! Door de verhalen van de mensen, die hun eetstoorns hadden overwonnen, werd ik geraakt en herkende ik zoveel! Ik was het zat en zo moe! Uiteindelijk heeft dit me geholpen om een hele moeilijke knoop door te hakken. Ik besloot me klinisch op te laten nemen in de Ursula in Leidschendam. Het voelde alsof “ik uit mijn leven stapte”, maar ik wilde zo graag weer de “oude”  Simone terug en weer genieten van het leven en lol kunnen hebben. Ondanks het feit dat dit een hele moeilijke en lastige periode is geweest, heb ik daar heel veel geleerd en ben ik heel blij dat ik dit heb gedaan en alle therapeuten en begeleiders erg dankbaar.

Hierna ben ik weer fulltime gaan werken, heb een studie gedaan, gestart met een andere baan en samen met Saskia de stichting opgezet. Maar ondanks alles wat ik had geleerd, kreeg ik te maken met een terugval. Na verwoede pogingen om zelf de draad weer op te pakken, heb ik ingezien dat dit niet lukte. Het “boek” was nog niet gesloten en ik wilde geen leven meer dat “als een film aan me voorbij trok” en waar ik slechts aan de zijlijn stond. Ik wilde weer de hoofdrol in mijn leven. Ik voelde me rot en schuldig over de hele situatie en had het idee dat ik gefaald had. Maar ondanks dat wilde ik enorm graag weer de gezonde Simone terug! Ik besloot me voor de 2e keer op te laten nemen in de Ursula. Mijn conditie was nog slechter dan de eerste keer en hierdoor was de weg erg lang. Vanaf het begin had ik een enorme oerkracht en drive, die me heeft geholpen door deze tweede keer van 9 maanden opname. Hierdoor kon ik tot de wortel gaan en heb ik de kracht gehad om bepaalde keuzes te maken in mijn leven. Lastige, moeilijke en pijnlijke ingrijpende keuzes. Dankzij deze enorme wilskracht heb ik de hoofdrol terug in mijn leven en hoe!! Ik straal, leef, geniet en ik ben dankbaar en trots. Nog iedere dag ben ik blij, opgelucht en gelukkig dat ik deze weg heb afgelegd. Het leven is namelijk de moeite waard!!

Genieten mag en moet zelfs, je bent het waard!! Ik vertel je graag nog veel meer over mijn ervaringen en wat mij de kracht heeft gegeven en hoe ik mijn weg ben gelopen. Ik hoop dat mijn verhaal jou ook kan motiveren om je eetstoornis aan te pakken.

Nu pas weet ik dat je echt je eetstoornis kan overwinnen en dat voelt super….! HET KAN!!


Coördinator begeleidingen: Ute Schlicher

Sinds februari 2010 ben ik als vrijwilligster verbonden aan Stichting JIJ en zal me hier dan ook aan jou voorstellen: Mijn naam is Ute Schlicher, ik ben 50+er en woon alleen in Leidschendam. Van oorsprong kom ik uit Duitsland, maar ben al in 1981 voor de liefde naar Nederland verhuisd. Na mijn echtscheiding in 1995 ben ik blijven wonen in Nederland en vertoef hier dus nog steeds, overigens met veel plezier. Ik geniet m.n. in de zomer van strand en zee, fietsen in de natuur, uitstapjes met vriend(inn)en veel lezen.

Na mijn opleiding tot medisch analiste heb ik in diverse Duitse en Nederlandse laboratoria gewerkt, tot ik in 1989 volledig afgekeurd werd door een ernstige eetstoornis en bijkomende psychische problemen. In de jaren die volgden heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan, van Vluchtelingenwerk via Patiëntenvoorlichting in een Haags ziekenhuis, het geven van gastlessen ter preventie van eetstoornissen en als vrijwillig medewerkster van de SABN, waar ik lotgenoten per telefoon en mail te woord sta.

Eten heeft altijd al een grote rol gespeeld in mijn leven. Waar de maaltijden voor mij als kind nog stonden voor gezelligheid, genieten en vreugde, werd eten rond mijn pubertijd steeds meer een troost, willen vergeten, niet durven voelen en de realiteit willen ontvluchten. Al mijn gevoelens van onzekerheid, perfectionisme, aardig gevonden willen worden en enorme faalangst verdoofde ik met lekkere dingen om daarna weer driftig aan de lijn te gaan doen. Op mijn 23ste ontwikkelde zich de echte eetstoornis, in eerste instantie voor 2 jaar BED, later overgaand in BN met alle bijkomende ellende. Destijds was er nog weinig bekend over juist deze 2 vormen van eetstoornissen en zodoende kreeg mijn ‘probleem’ ook pas na jaren een naam. Gespecialiseerde behandeling was er toen nog niet, die kreeg ik pas in 1992, toen ik eindelijk (!) een half jaar in de Ursula-Kliniek werd opgenomen.

Wat mij in al die jaren het meest heeft geholpen was lotgenotencontact, eerst binnen de kliniek, vervolgens in de allereerste nazorg-zelfhulpgroep en daarna door deelname aan een Begeleidingsgroep voor mensen met een langdurige eetstoornis en natuurlijk door al mijn contacten bij de SABN. Ik denk dan ook dat (h)erkenning van jezelf als uniek en waardevol persoon ongelooflijk belangrijk is om de stap naar verandering van een verstoord eetpatroon te durven zetten. Heel graag wil ik je bij deze eerste stapjes willen begeleiden!


Vrijwilliger HoYing Choy

Even voorstellen: ik ben HoYing Choy. Ben vier dagen per week werkzaam bij een sociaal medisch adviesbureau en sinds kort bij stichting JIJ een dag als medewerker communicatie. Tijdens mijn studie communicatiewetenschap heb ik geleerd wat de invloed van media kan zijn op het zelfbeeld van mensen. De gevolgen van een eetstoornis op het leven van mensen, hebben indruk op mij gemaakt. Niet alleen de weerslag op de persoon zelf, maar ook op zijn/haar sociale omgeving. Via de media weet ik het een en ander over eetstoornissen, maar wil met jullie hulp graag meer daarover leren en te weten komen.

In mijn vrije tijd doe ik aan fotografie, ontwerp kralen sieraden, doe aan fitness, reis als het even kan naar ‘Bella Italia’ (mijn favoriete vakantiebestemming), lees boeken en last but not least, ben groot liefhebber van de Japanse en (het zal je niet verbazen) de Italiaanse keuken. Ik kijk er naar uit om met jullie kennis te maken en samen te werken!


Vrijwilliger Randa Elabeidi

Vanaf mijn puberteit kreeg ik te kampen met behoorlijk wat moeilijkheden in mijn leven. Ik had een zeer negatief en laag zelfbeeld, hierdoor voelde ik mij erg eenzaam. Dit heeft te maken met de manier waarop ik ben opgevoed.

Mijn ouders zijn beiden van Arabische afkomst. Ze gingen al snel gescheiden en beiden waren ze lang depressief. Ook heeft het opgroeien tussen twee culturen voor mij voor een enorme identiteitscrisis gezorgd. Daarnaast ben ik erg streng opgevoed. Ik mocht weinig, deed veel in het huishouden en droeg de zorg voor mijn drie broertjes. Ik ben dus eigenlijk niet echt kind geweest, maar droeg al heel snel veel verantwoordelijkheid. Dit zorgde ervoor dat ik in mijn puberteit in een flinke depressie raakte.

En zo kwamen ook de eetproblemen om de hoek kijken.

Dit begon met een 1000 calorieën dieet, maar al snel sloeg dit om in anorexia, wat vervolgens weer doorsloeg in boulimia. Los van dat ik al midden in een moeilijke periode zat, hebben de eetproblemen het nog moeilijker voor mij gemaakt. Ik stond op met de gedachte aan eten en ging ermee naar bed. Ik was alleen nog maar met afvallen en eten bezig. Dit vermoeide mij enorm en ik had niemand om erover te praten. Ik kon thuis nooit terecht met mijn problemen en naar een psycholoog mocht ik niet van mijn moeder. De huisarts had al vele malen laten weten dat ik hulp nodig had, maar mijn moeder wilde daar niet aan. Zij wist overigens niets van mijn eetproblemen af. Zelfs niet toen ik zo afgevallen was.

Gelukkig ben ik krachtig genoeg geweest deze problematiek te overwinnen samen met de huisarts en een diëtiste. Dit buiten mijn moeder om. Zelf heb ik twee weken geleden de stap gezet om een coachpraktijk (B-Incharge) te openen waarin ik vrouwen wil begeleiden naar een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Ik bewonder hun inzet enorm om zoveel mogelijk mensen met eetproblematiek te helpen. Nu doe ik sinds kort vrijwilligerswerk bij Stichting JIJ.


Vrijwilliger Nina Loefs

Nina Loefs werkt als ervaringsprofessional bij PsyQ en als ervaringsdeskundig vrijwilliger (groepsbegeleider) bij Stichting JIJ. Ze vertelt meer over zichzelf en haar onzichtbare eetstoornis op de site van Lindanieuws en in deze podcast van PsyQ. Meer informatie over onzichtbare eetstoornissen vind je ook op deze site van PsyQ.


Vrijwilliger Marije

Mijn naam is Marije, 26 jaar oud. Ik woon in Rotterdam met mijn vriend en doordeweeks ben ik werkzaam bij Veilig Thuis als stagiaire. Ik ben bezig met het afronden van de studie Social Work en de tijd die overblijft besteed ik het liefste met mijn vrienden. Verder houd ik er van om uit eten te gaan en heb ik het onmogelijke doel om ieder Rotterdams restaurant(je) een keer te hebben bezocht. Daarnaast ben ik altijd erg graag in het JIJ-huis. Niet alleen voor leden, maar ook voor vrijwilligers is dit een super fijne plek om te zijn.

In 2017 ben ik als vrijwilliger bij Stichting JIJ gestart. Zowel voor als achter de draag ik mijn steentje bij en dit doe ik met heel veel plezier. Het hebben van een eetprobleem is ontzettend moeilijk en wanneer je de stap eenmaal durft te zetten naar hulp, moet deze hulp ook bij je aansluiten. Ik geloof er in dat Stichting JIJ dat als geen andere organisatie kan.

Je kan mij tegen komen tijdens je intakegesprek, in het JIJ-huis of als groepsbegeleider. Ik zou je graag van harte welkom heten. De eerste stap is altijd het lastigst


Vrijwilliger Kelly

Hai, ik ben Kelly, 36 jaar jong, Delftenaar, aldaar wonend met man, kattten, 3 mooie kinders en wat vissen. Ik heb een veelbewogen leven achter de rug, waarin ik o.a. ervaring opdeed met een eetprobleem en zelfbeschadiging. Ik kan dat bij Stichting JIJ inzetten voor wat goeds, namelijk om andere te ondersteunen (wat ik erg graag doe). Ik geef groepsbegeleiding en individuele begeleiding. daarnaast doe ik ook werkzaamheden voor de IT en soms vertel ik mijn ervaringsverhaal voor mensen en doe ik de inloop bij het JIJ-huis.


 

 

 


Vrijwilliger Sophie van Schaijk

Mijn naam is Sophie van Schaijk, ik ben 24 jaar en ik woon in Tilburg. Ik studeer sociaal pedagogische hulpverlening. Ik kom komend schooljaar stage lopen bij Stichting JIJ; ik heb er erg veel zin in! Ik ga (onder andere) de inloop doen, de vervolggroep, het plannen en organiseren van activiteiten en de locatie JIJ-huis-mail bijhouden. Verder houd ik van fotograferen, muziek, buiten zijn, lezen, dansen, naar de bioscoop gaan en terrasjes pakken. Ik hoop jullie snel te zien in het JIJ-huis!


Vrijwilliger Angela Kranendonk

Mijn naam is Angela Kranendonk. Ik ben sinds 2015 afgestudeerd als diëtiste. Ik wil mij graag gaan specialiseren op het gebied van eetproblematieken. Ik ben dan ook erg blij dat ik mijn steentje kan bij dragen aan Stichting Jij door mensen die vragen hebben over voeding of zelf ergens tegen aan lopen te helpen en samen een oplossing te zoeken. Daarnaast probeer ik mij te richten op met name een positieve mindset. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te experimenteren met koken, sporten en met vriendinnen op pad te gaan.


Vrijwilliger Bianca van Ardenne

Hoi ik ben Bianca en werk sinds juli 2015 bij Stichting JIJ. Bij Stichting JIJ doe ik de cliëntenadministratie en administratieve ondersteuning voor de coördinator IAS. Ik werk op kantoor Oudedijk op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend.


Vrijwilliger Karien

Mijn naam is Karien. Ik heb Psychologie aan de Universiteit Utrecht gestudeerd. Na afgestudeerd te zijn begon pas de echte reis en vooral zoektocht naar mijzelf. Met veel ervaring, de nodige confrontaties en kennis nu in mijn rugzak, ben ik heel enthousiast om mij in te zetten als vrijwilliger voor Stichting JIJ en onderdeel te mogen zijn van de Stichting.

Ik heb een brede interesse maar mijn voorkeur gaat vooral uit naar alles wat te maken heeft met muziek, theater, dans en zang en heel belangrijk: humor. Ik hou ervan om in contact te zijn met mensen en te luisteren naar wat ieder beweegt. Iedereen heeft namelijk haar eigen verhaal of haar strijd te voeren in het leven, of alleen al op een dag, ik vind het mooi om te leren en te ontdekken hoe je het leven leert te leven en niet te overleven. De moed om voor jezelf te kiezen en je eigen leven te leiden, omdat je het waard bent!


Onze partners

Over Stichting JIJ

Wij bieden mensen met een eetprobleem of eetstoornis -vanuit onze eigen ervaring- hulp en ondersteuning. Wij doen dit in een kleinschalige, veilige en privacy gewaarborgde omgeving .

Neem contact op

Telefoon: 010-7370847
E-mail: info@stichting-jij.nl