‘Ik denk de hele dag aan eten (wat, wanneer, hoeveel, etc.).’
‘Ik wil weten hoeveel calorieën en vetten een product heeft.’
‘Als ik iets (lekkers) gegeten heb, voel ik me schuldig.’
‘Ik eet (vaak) stiekem en eet het liefst alleen’.
‘Als ik me rot voel dan eet ik de hele koekjestrommel leeg. Ik heb dan het gevoel dat ik niet meer op kan houden. Ik voel me machteloos ten opzichte van eten’.
‘Ik vind mezelf dik, lelijk en ik voel me minder waard dan een ander’.
‘Ik heb een heleboel regels voor mezelf over wat ik wel en niet mag eten’.
‘Ik ben heel erg veel bezig met lijnen, maar ben eigenlijk nooit tevreden met mijn lichaam en gewicht’.
Herken jij jezelf in één of meerdere van deze uitspraken?
Niets is te klein voor ons!
Misschien herken je je wel in een of meerdere van de uitspraken hierboven, maar is het voor je gevoel (nog) niet zo ernstig. Misschien zeg je zelfs tegen jezelf dat je niet mag zeuren en anderen er niet mee lastig mag vallen. Of je schaamt je en ben je bang dat anderen vinden dat je je aanstelt. We willen je dan toch vragen om verder te lezen. Want een eetprobleem begint vaak onschuldig, maar kan uiteindelijk grote gevolgen hebben. Wij staan ook voor jou klaar. Wij vinden geen probleem te klein en we vinden zeker niet dat je je aanstelt.
Een eetprobleem begint vaak onschuldig
Een eetprobleem heb je (meestal) niet van de ene op de andere dag. Het begint vaak heel klein, bijvoorbeeld door een lijnpoging, maar jouw (eet) gedrag kan ongezonde vormen aannemen. Bijvoorbeeld zeer onregelmatig eten, vasten en/of het hebben van oncontroleerbare eetbuien (met of zonder compensatie door braken, extreem sporten of gebruik van laxeermiddelen). Als je er niets tegen onderneemt, kan het onopgemerkt steeds meer je leven gaan beinvloeden. Wat in eerste instantie onschuldig lijkt, kan gevaarlijke psychische en sociale gevolgen hebben. Trek daarom tijdig aan de bel!
Lichamelijke gevolgen
Als je geen normaal, gezond eetgedrag hebt, kan je lichaam erg in de war raken, wat vervolgens heel gevaarlijk voor je gezondheid is en onherstelbare schade kan opleveren. Als je een eetprobleem hebt, is de kans groter op onder andere : haaruitval, onvruchtbaarheid, botontkalking, slecht gebit, darmstoornis, hartstilstand en andere lichamelijke gevolgen.
Psychische en sociale gevolgen
Het eten of juist niet eten, hoe je eruitziet, het plannen en geheimhouden van je eetgedrag kunnen steeds meer jouw denken en doen in beslag nemen. Hierdoor zonder je je steeds meer af van je omgeving. Bovendien kun je je gespannen, onzeker, somber, eenzaam, moe en lusteloos gaan voelen en heb je last van een negatief zelfbeeld. Als gevolg daarvan kunnen problemen ontstaan in je thuissituatie, op je werk of tijdens je opleiding.
Vrouw, man, jong, oud, over- of ondergewicht
Ieder mens is anders en dat geldt ook voor de manier waarop een eetprobleem zich uit. Zowel vrouwen als mannen kunnen een eetprobleem hebben en een eetprobleem is niet leeftijdsgebonden. Er kan sprake zijn van overgewicht of ondergewicht, maar ook een persoon met een ‘normaal’ gewicht kan een eetprobleem hebben.
Je bent niet alleen
Eetproblemen zijn vaak hardnekkig, worden meestal steeds erger en gaan vaak gepaard met gevoelens van schuld, schaamte en depressie. In je eentje lukt het maar zelden om je eetprobleem te overwinnen. Blijf er dus niet mee zitten en vraag om hulp!