JIJ-er in the spotlights: Elena

In de serie ‘In herstel bij Stichting JIJ’ deelt een JIJ-er graag zijn/haar verhaal. Dit keer is dat de creatieve Elena.

“Mijn naam is Elena en ik ben 24 jaar. Nog niet zo lang geleden heb ik samen met Natalie de Stichting JIJ-Etsyshop opgericht. Toen ik een jaar geleden voor het eerst in het JIJ-huis kwam kijken, had ik nooit gedacht dat ik dit ooit zou doen! Ik heb al 10 jaar een eetstoornis die zich in verschillende vormen heeft geuit.

De laatste tijd (2 jaar ongeveer) begon ik steeds hopelozer te worden. Ik isoleerde mijzelf, stopte met studeren en had het gevoel dat het met mij niet meer goed zou komen. Via mijn behandelaar bij PsyQ kreeg ik de tip om eens met iemand van Stichting JIJ te praten. Ik ben dankbaar dat m’n psycholoog met deze tip kwam, en zo blij dat ik er iets mee gedaan heb!

Een tijdje later ging ik af en toe naar de inloopmiddagen. Huiverig. Ik wilde vaker, maar durfde niet. Creativiteit is mijn ding, dus de inloopmiddagen waren eigenlijk heel goed voor mij als afleiding en plezier. Met wat hulp durfde ik gelukkig vaker te gaan. Door de diagnose ASS die ik rond die tijd kreeg, begreep ik mijn sociale ‘onvermogen’ wat beter en werd ik milder naar mezelf. Op een gegeven moment kwam ik op het idee om creatieve projectjes, die gemaakt zijn in het JIJ-huis, te verkopen via Etsy. Dit zou weer inkomen genereren voor Stichting JIJ.

Dat is waar ik mij nu vooral mee bezighoud, de shop onderhouden, leuke producten maken en de instagrampagina bijhouden. Creatief bezig zijn blijft mijn ‘uitlaatklep’. Ik word er ontspannen van, het is afleiding, en ik heb redelijk veel kennis van alle creatieve mogelijkheden. Ik voel me nuttiger! Ik doe nu iets waarmee ik anderen blij maak, en het draagt bij aan mijn herstel omdat ik mezelf daardoor meer waardeer.  Stukje bij beetje is de minachting naar mijzelf aan het verdwijnen, krijg ik meer vertrouwen in mensen en durf ik er meer te zijn.

Ik kan zeggen dat ik dankzij Stichting JIJ weer met beide benen in het leven sta, ik ga in september 2019 weer studeren (Psychologie), omdat ik me daar nu sterk genoeg voor voel. Ik wil me blijven inzetten als vrijwilligster voor Stichting JIJ, want ik wil later als ervaringsdeskundige wat kunnen betekenen voor de mensen die nog zo’n last van hun eetstoornis hebben, ik wil hen hoop en motivatie geven, vermogen om door te blijven zetten! Herstel is mogelijk! Dat is een doel waar ik naartoe wil werken.”

Bedankt Elena, voor het delen van jouw verhaal. Ben je na het lezen benieuwd naar de kunstwerkjes van Elena en andere JIJ-leden?

Neem dan eens een kijkje in de Etsy shop.

Wij bieden laagdrempelige, ervaringsdeskundige hulp aan mensen met een eetprobleem of eetstoornis en hun naasten. Dit doen wij in een veilige, kleinschalige en privacy gewaarborgde omgeving.