JIJ voor mij

"Ik dacht aan het begin niet veel overeen te hebben met de andere meiden, maar na verloop van tijd bleek ik juist heel veel overeenkomsten (situatie, gedrag, opvattingen) met iedereen in de groep te hebben. En omdat we die overeenkomsten hadden, voelde ik me sneller gehoord en begrepen."

Een groepsdeelnemer

Sam's verhaal

Haar ogen stralen als ze plotseling inspiratie krijgt en haar handen bewegen alsof ze het liefst gelijk een haaknaald en een bolletje mooie wol zou willen gaan zoeken. Sam Dielen, de oprichtster van ‘BaggyYou’ heeft de smaak en de slag te pakken van het haken. Ooit, tijdens een opname in een kliniek voor Eetstoornissen, leerde Sam haken. Ze begon tassen te maken en algauw was het moeilijk om haar in bed te krijgen: ze kon de hele nacht wel doorhaken. “Wij verzonnen daar in die kliniek allemaal van die grappige spreuken’, zegt Sam. ‘Zoals Liever haken dan braken of Ik verhaak me prima!’ Ze lacht me stralend toe!

Ze vertelt over haar leven, een leven dat onder andere bestond uit reizen naar India. ‘Ik wil mijn zelfstandigheid uitbouwen en meer op eigen benen staan’ zegt Sam. ‘Ik ben bezig om mijn rijbewijs te halen en die reis naar India wilde ik al lang maken. Eerst zou ik samen met mijn man gaan maar ik weet dat ik dan op hem ga leunen; ik weet dat het voor hem dan steeds maar om mij zou gaan en dat is niet goed voor hem en ook niet goed voor mij. Daarom ga ik alleen. Ik zal bij een vriendin in een Chakra Centrum een week lang Chakra Healing ondergaan en ik ga ook een week reizen.’  Sam maakt zich natuurlijk een beetje zorgen over haar eetstoornis, anorexia, en de invloed dat het reizen daarop zou kunnen hebben maar vindt dat de winsten van een dergelijke reis de risico’s wel waard zijn.

Sam heeft sinds haar studietijd anorexia. ‘Ik vond de studietijd geweldig en deed duizend-en-één dingen: studeren, uitgaan, werken: het kon niet op. Achteraf zie ik wel dat ik mijn eetstoornis nodig had om het allemaal vol te houden.’ De studietijd ligt al enige jaren achter haar maar anorexia ging met Sam mee. Een aantal opnames volgden en Sam, inmiddels getrouwd, heeft daardoor een heel ander pad gekozen. Het maken van tassen ging haar zo goed af dat ze besloot er een bedrijfje van te maken: BaggySam.  Enige tijd later kwam ze tot ontdekking dat ze echt artiest is: afscheid nemen van haar creaties voor geld doet haar pijn! Iedere tas heeft zijn eigen inspiratie en uitvoering en er geld voor vragen vond ze te moeilijk. Totdat ze Stichting JIJ ontdekte: ‘Doordat de opbrengsten van mijn tassen voor de Stichting gebruikt worden heb ik er veel minder moeite mee´ zegt Sam.

Al pratend krijgt ze plotseling een idee voor een tas, geïnspireerd op de kleur van mijn ogen en plotseling is Sam helemaal in vuur en vlam en de tas ontwikkelt zich zo voor mijn ogen! Sam is duidelijk een echte kunstenaar in volle vloed.

Naschrift: in de zomer van 2017 is Sam overleden. Ze heeft geen uitweg gevonden in de lange zoektocht naar bevrijding van het eetmonster, zoals zij de ziekte zelf benoemde. Na ieder jaar weer een stapje in gewicht en gezondheid achteruit te zijn gegaan, overleed ze uiteindelijk onverwachts op een spirituele gezondheidsreis in India. Zij had nog de oneindige wil om door te gaan, maar haar lichaam kon niet meer …... wij zullen Sam nooit vergeten …..

 

Nieuws

Presentatie nieuw boek Greta Noordenbos

greta-noordenbos-webklein---kopie---kopie

Op donderdagavond 1 maart presenteert Greta Noordenbos in het JIJ-huis haar boek Innerlijke kritiek bij eetproblemen. Daarnaast zal ze een aantal praktijkoefeningen laten zien.

Lees verder

Nieuwsbrief februari 2018

JIJ Ooostzeedijk banken

Lees alles over de komende activiteiten in het JIJ-huis in de nieuwsbrief van februari 2018.

Lees verder

Voorlichtingsbijeenkomst naasten 24 april 2018

Naasten

Ook in 2018 zijn er weer voorlichtingsbijeenkomsten voor naasten van mensen met eetproblematiek. De eerste bijeenkomst is op 24 april van 19.30 tot ongeveer 21.00 uur. 

 

Lees verder
Steun Stichting JIJ Word ook donateur, klik hier >