JIJ voor mij

"Ik dacht aan het begin niet veel overeen te hebben met de andere meiden, maar na verloop van tijd bleek ik juist heel veel overeenkomsten (situatie, gedrag, opvattingen) met iedereen in de groep te hebben. En omdat we die overeenkomsten hadden, voelde ik me sneller gehoord en begrepen."

Een groepsdeelnemer

Sam's verhaal

Sam Dielen: Ik ver’haak’me prima!

Haar ogen stralen als ze plotseling inspiratie krijgt en haar handen bewegen alsof ze het liefst gelijk een haaknaald en een bolletje mooie wol zou willen gaan zoeken. Sam Dielen, de oprichtster van ‘BaggyYou’ heeft de smaak en de slag te pakken van het haken. Ooit, tijdens een opname in een kliniek voor Eetsstoornissen, leerde Sam haken. Ze begon tassen te maken en algauw was het moeilijk om haar in bed te krijgen: ze kon de hele nacht wel doorhaken. “Wij verzonnen daar in die kliniek allemaal van die grappige spreuken’, zegt Sam. ‘Zoals Liever haken dan braken of Ik verhaak me prima!’ . Ze  lacht me stralend toe!

Inmiddels is Sam een stapje verder: zij haakt nog steeds maar ze weet nu maat te houden en ze heeft meer grip haar leven.

Een leven dat, onder andere, op de korte termijn een reis naar India inhoudt. ‘Ik wil mijn zelfstandigheid uitbouwen en meer op eigen benen staan’ zegt Sam. ‘Ik ben bezig om mijn rijbewijs te halen en die reis naar India wilde ik al lang maken. Eerst zou ik samen met mijn man gaan maar ik weet dat ik dan op hem ga leunen; ik weet dat het voor hem dan steeds maar om mij zou gaan en dat is niet goed voor hem en ook niet goed voor mij. Daarom ga ik alleen. Ik zal bij een vriendin in een Chakra Centrum een week lang Chakra Healing ondergaan en ik ga ook een week reizen.’  Sam maakt zich natuurlijk een beetje zorg over haar eetstoornis, anorexia, en de invloed dat het reizen daarop zou kunnen hebben maar vindt dat de winsten van een dergelijke reis de risico’s wel waard zijn.

Sam heeft since haar studietijd anorexia. ‘Ik vond de studietijd geweldig en deed duizend-en-één dingen: studeren, uitgaan, werken: het kon niet op. Achteraf zie ik wel dat ik mijn eetstoornis nodig had om het allemaal vol te houden.’ De studietijd ligt al enige jaren achter haar maar anorexia ging met Sam mee. Een aantal opnames volgden en Sam, inmiddels getrouwd, heeft daardoor een heel ander pad gekozen. Het maken van tassen ging haar zo goed af dat ze besloot er een bedrijfje van te maken: BaggySam.  Enige tijd later kwam ze tot ontdekking dat ze echt artiest is: afscheid nemen van haar creaties voor geld doet haar pijn! Iedere tas heeft zijn eigen inspiratie en uitvoering en er geld voor vragen vond ze te moeilijk. Totdat ze Stichting JIJ ontdekte: ‘Doordat de opbrengsten van mijn tassen voor de Stichting gebruikt worden heb ik er veel minder moeite mee´ zegt Sam.

Al pratend krijgt ze plotseling een idee voor een tas, geìnspireerd op de kleur van mijn ogen en plotseling is Sam helemaal in vuur en vlam en de tas ontwikkelt zich zo voor mijn ogen! Sam is duidelijk een echte kunstenaar in volle vloed.

Auteur/interviewer Melane Fahner

Bekijk hier de prachtige handgemaakte collectie van Sam, die ook die ook bij JIJ op de Oudedijk 221B wordt verkocht. In overleg zijn verschillende kleuren/uitvoeringen mogelijk. Stuur hiervoor een mailtje naar: info@stichting-jij.nl

 

Nieuws

Informatiebijeenkomst voor eerstelijnshulpverleners

OD JIJ

Gratis informatiebijeenkomsten voor eerstelijnshulpverleners door ervaringsdeskundigen van Stichting JIJ op donderdag 23 november en donderdag 30 november van 19:30 tot 21:30 uur in Rotterdam-Kralingen.

Elke huisarts, diëtist of praktijkondersteuner heeft wel eens te maken met mensen met (beginnende) eetproblematiek. Maar veelal worden signalen niet herkend.

Lees verder

Voorlichtingsbijeenkomst naasten

Naasten

Op dinsdag 21 november is er van 19.30 tot 21.00 uur een voorlichtingsbijeenkomst voor familieleden, partners en vrienden van mensen met een eetprobleem of -stoornis.

Lees verder
Steun Stichting JIJ Word ook donateur, klik hier >